Pytanie 1
Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Suflet owocowy do spożycia powinien być serwowany
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
W przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która oparzyła dłoń, jak należy postąpić z oparzoną skórą ręki?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Produkt | Zawartość tłuszczu w 100g produktu [g] |
---|---|
chleb razowy | 1,2 |
masło roślinne | 83 |
szynka wędzona | 33 |
ogórek | 0,1 |
Pomieszczenie, w którym panuje temperatura 0°C oraz wilgotność względna wynosi około 60%, stwarza idealne warunki do przechowywania
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Czerwone wino nie powinno być serwowane do
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Czym jest koncentrat mleczny?
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Czyste zupy, takie jak barszcz czerwony, podaje się w
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
Po ugotowaniu, ziemniaki na sałatkę wyróżniają się miąższem
Jakie elementy są niezbędne do aranżacji stołu na Wielkanoc?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Jakie obszary obejmuje system HACCP?
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Brak odpowiedzi na to pytanie.