Pytanie 1
Pracownik obsługujący kuter doznał porażenia prądem i stracił przytomność. Co powinno być wykonane w pierwszej kolejności?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Pracownik obsługujący kuter doznał porażenia prądem i stracił przytomność. Co powinno być wykonane w pierwszej kolejności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
---|---|---|---|---|
I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Bezpośrednie wbijanie jaj do ciasta może prowadzić do zanieczyszczenia mechanicznego poprzez fragmenty skorupek oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego?
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakia jest zalecana temperatura do przechowywania lodów śmietankowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?
Proces obróbki cieplnej, znany jako grillowanie, polega na
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Sery określane jako włoskie to jakie?
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Kolagen ulega puchnięciu i rozkładowi podczas
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest