Pytanie 1
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Jaką wartość ma cena gastronomiczna brutto jednego obiadowego zestawu, jeśli koszt surowców^ wynosi 5 zł, marża to 200% a stawka VAT to 8%?
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
W najbardziej sprzyjających warunkach chłodniczych, co powinno być przechowywane najkrócej?
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
Umieszczanie przyprawionych kawałków słoniny wewnątrz fragmentów chudej wołowiny przeznaczonej do duszenia to
Aby przygotować medalion, należy zastosować
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Do opiekania dań używa się
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Czym można rozpoznać, że mięso wieprzowe jest nieświeże?
Oblicz koszt kieliszka likieru kawowego o pojemności 50 ml. Cena zakupu netto butelki likieru o pojemności 0,5 l wynosi 36,00 zł. Marża na alkoholowe napoje w tym lokalu to 150%, a VAT to 22% (zaokrąglij cenę do pełnych złotych).
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice