Pytanie 1
Zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi w skład wyposażenia podstawowego jednostki mieszkalnej w hotelu trzy gwiazdkowym wchodzi między innymi
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi w skład wyposażenia podstawowego jednostki mieszkalnej w hotelu trzy gwiazdkowym wchodzi między innymi
Housekeeping supervisor zajmuje się
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
Który z przedmiotów pozostawionych przez gościa i nieodebranych w ustalonym przez hotel czasie, można komisyjnie zniszczyć?
Pracownik hotelu, realizując zamówienie room-service śniadania kontynentalnego dla gościa, powinien użyć
Przedstawiony na rysunku dzbanek należy stosować do podawania
W jakiej temperaturze należy przechowywać surowe, świeże mięso?
W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?
Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?
Który zestaw potraw i napojów, powinien podać kelner serwując śniadanie francuskie?
Wskaż usługi, które obejmuje pakiet typu SPA.
Która tabela zawiera zalecany procentowy rozdział zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki?
Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?
W których obiektach hotelarskich, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, powinien znajdować się element wyposażenia przedstawiony na rysunku?
W którym z podanych miejsc pokojowa powinna umieścić zamieszczoną w ramce informację?
Przedstawiony na fotografii dzbanek należy stosować do podawania
Ile minut należy gotować jajko we wrzącej, osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?
Do naczyń wieloporcjowych wykorzystywanych do ekspedycji potraw w bufecie śniadaniowym należą:
Komu, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić, stwierdzone w trakcie sprzątania pokoju zwolnionego przez gościa, uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?
Którą formę składania serwetek należy zastosować, nakrywając stoły do śniadania?
Przygotowując śniadanie dla gościa z nietolerancją laktozy należy pamiętać, żeby w menu nie uwzględnić
W restauracji hotelowej część potraw przygotowano w obecności gości, wykorzystując wózek kelnerski.<br> Którą metodę obsługi zastosowano?
Udostępnienie gościom hotelowym w czasie śniadania dużej liczby dań i napojów w dowolnej ilości to bufet
Którą formę podawania śniadań powinien zastosować hotel o wysokim standardzie w przypadku małej liczby gości?
Kielich do wody to
Wieczorna obsługa jednostki mieszkalnej polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelarskich o standardzie 5* to
Którą usługę uzupełniającą należy udostępnić dla gości we wszystkich hotelach bez względu na kategorię?
Które z podanych usług wykraczają poza minimum kategoryzacyjne usług świadczonych w hotelach 3*?
Do którego urządzenia korytarzowa powinna nalać wody, przygotowując je do czyszczenia dywanu metodą szorująco-zbierającą?
Do usług dodatkowych nieodpłatnych w hotelu zalicza się
Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do
Do którego rodzaju śniadania zostało przedstawione nakrycie na rysunku?
Którą kawę przygotowuje się napełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając jej wierzch warstwą gęstej bitej śmietany?
Z których surowców należy sporządzić kawę espresso?
Na podstawie fragmentu Wymagań kategoryzacyjnych określ, którą z podanych usług hotele i motele są zobowiązane świadczyć, niezależnie od kategorii.
Wskaż, co w świetle przepisów może być uznane za rzecz wniesioną przez gościa do hotelu.
Które z wymienionych zadań należy do obowiązków inspektora pięter w hotelu?
Zamawiający usługę konferencyjną poprosił o szkolne ustawienie stołów w sali wielofunkcyjnej. Który schemat ustawienia stołów jest zgodny z zamówieniem?
Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć lampy wiszące w hotelu.
Do czego służy przedstawione na rysunku urządzenie?