Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:46
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:05

Egzamin zdany!

Wynik: 33/40 punktów (82,5%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi w skład wyposażenia podstawowego jednostki mieszkalnej w hotelu trzy gwiazdkowym wchodzi między innymi

Pytanie 2

Housekeeping supervisor zajmuje się

Pytanie 3

Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?

Pytanie 4

Który z przedmiotów pozostawionych przez gościa i nieodebranych w ustalonym przez hotel czasie, można komisyjnie zniszczyć?

Pytanie 5

Pracownik hotelu, realizując zamówienie room-service śniadania kontynentalnego dla gościa, powinien użyć

Pytanie 6

Przedstawiony na rysunku dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania
Pytanie 7

W jakiej temperaturze należy przechowywać surowe, świeże mięso?

Pytanie 8

W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?

Pytanie 9

Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?

Pytanie 10

Który zestaw potraw i napojów, powinien podać kelner serwując śniadanie francuskie?

Pytanie 11

Wskaż usługi, które obejmuje pakiet typu SPA.

Pytanie 12

Która tabela zawiera zalecany procentowy rozdział zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki?

Ilustracja do pytania
Pytanie 13

Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?

Ilustracja do pytania
Pytanie 14

W których obiektach hotelarskich, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, powinien znajdować się element wyposażenia przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 15

W którym z podanych miejsc pokojowa powinna umieścić zamieszczoną w ramce informację?

Ilustracja do pytania
Pytanie 16

Przedstawiony na fotografii dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania
Pytanie 17

Ile minut należy gotować jajko we wrzącej, osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

Pytanie 18

Do naczyń wieloporcjowych wykorzystywanych do ekspedycji potraw w bufecie śniadaniowym należą:

Pytanie 19

Komu, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić, stwierdzone w trakcie sprzątania pokoju zwolnionego przez gościa, uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?

Pytanie 20

Którą formę składania serwetek należy zastosować, nakrywając stoły do śniadania?

Ilustracja do pytania
Pytanie 21

Przygotowując śniadanie dla gościa z nietolerancją laktozy należy pamiętać, żeby w menu nie uwzględnić

Pytanie 22

W restauracji hotelowej część potraw przygotowano w obecności gości, wykorzystując wózek kelnerski.<br> Którą metodę obsługi zastosowano?

Pytanie 23

Udostępnienie gościom hotelowym w czasie śniadania dużej liczby dań i napojów w dowolnej ilości to bufet

Pytanie 24

Którą formę podawania śniadań powinien zastosować hotel o wysokim standardzie w przypadku małej liczby gości?

Pytanie 25

Kielich do wody to

Pytanie 26

Wieczorna obsługa jednostki mieszkalnej polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelarskich o standardzie 5* to

Pytanie 27

Którą usługę uzupełniającą należy udostępnić dla gości we wszystkich hotelach bez względu na kategorię?

Pytanie 28

Które z podanych usług wykraczają poza minimum kategoryzacyjne usług świadczonych w hotelach 3*?

Pytanie 29

Do którego urządzenia korytarzowa powinna nalać wody, przygotowując je do czyszczenia dywanu metodą szorująco-zbierającą?

Pytanie 30

Do usług dodatkowych nieodpłatnych w hotelu zalicza się

Pytanie 31

Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do

Ilustracja do pytania
Pytanie 32

Do którego rodzaju śniadania zostało przedstawione nakrycie na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 33

Którą kawę przygotowuje się napełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając jej wierzch warstwą gęstej bitej śmietany?

Pytanie 34

Z których surowców należy sporządzić kawę espresso?

Pytanie 35

Na podstawie fragmentu Wymagań kategoryzacyjnych określ, którą z podanych usług hotele i motele są zobowiązane świadczyć, niezależnie od kategorii.

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

Wskaż, co w świetle przepisów może być uznane za rzecz wniesioną przez gościa do hotelu.

Pytanie 37

Które z wymienionych zadań należy do obowiązków inspektora pięter w hotelu?

Pytanie 38

Zamawiający usługę konferencyjną poprosił o szkolne ustawienie stołów w sali wielofunkcyjnej. Który schemat ustawienia stołów jest zgodny z zamówieniem?

Ilustracja do pytania
Pytanie 39

Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć lampy wiszące w hotelu.

Ilustracja do pytania
Pytanie 40

Do czego służy przedstawione na rysunku urządzenie?

Ilustracja do pytania