Pytanie 1
Jakie warzywo zawiera karoten?
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie warzywo zawiera karoten?
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Skuteczniejsze połączenie składników w drobiowej masie mielonej można uzyskać przez
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Analiza mięsa w technice trichinoskopowej jest wykonywana w celu wykrycia larw w mięsie
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Jakie ryby zaliczamy do grupy ryb tłustych?
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
Jaki produkt powstaje z sardeli?
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?