Pytanie 1
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Jakie produkty są źródłem NNKT?
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Farsz do kołdunów tworzy się
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Na etykiecie serka śmietankowego znajduje się informacja "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Kiedy produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do?
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Medalion jest daniem
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Kaszami o dużych ziarnach są
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?
Jaką część mięsa należy użyć do przygotowania befsztyku tatarskiego?
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Polędwica wołowa przygotowywana na patelni - saute to
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Marynaty są efektem konserwacji surowca