Pytanie 1
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Czy kuchnia góralska jest znana
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
Podczas przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Nazwa produktu | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
---|---|
jogurt | 0,3 g |
musli | 9,7 g |
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Białka z jaj używa się do przygotowywania
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Który system ochrony zdrowia żywności zajmuje się analizowaniem zagrożeń oraz krytycznymi punktami kontroli?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.