Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 13 marca 2025 15:04
  • Data zakończenia: 13 marca 2025 15:17

Egzamin zdany!

Wynik: 21/40 punktów (52,5%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Z mąki pszennej, masła, mleka, żółtek i przypraw należy sporządzić sos

Pytanie 2

Podczas przerwy uczeń spożył 150 g chipsów i wypił 200 ml coca-coli. Oblicz wartość energetyczną posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca coli - 42 kcal).

Pytanie 3

Do zagęszczania zupy krem należy zastosować

Pytanie 4

Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym zasilającym uniwersalną maszynę gastronomiczną grozi

Pytanie 5

Maksymalny czas schładzania potraw przygotowanych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do

Pytanie 6

Kuchnia góralska słynie

Pytanie 7

Planując funkcjonalny układ pomieszczeń w gospodarstwie agroturystycznym, kuchnię i zmywalnię należy zlokalizować od strony

Pytanie 8

Przedstawiony na ilustracji sprzęt zapewnia funkcjonalność w pomieszczeniu

Ilustracja do pytania
Pytanie 9

Do surowców o najkrótszym okresie trwałości należy zaliczyć

Pytanie 10

W przedstawione na zdjęciu urządzenie należy wyposażyć magazyn

Ilustracja do pytania
Pytanie 11

Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.

Ilustracja do pytania
Pytanie 12

Potrawy poddane obróbce cieplnej, które nie będą spożywane w danym dniu, powinny być natychmiast schłodzone i przechowywane w temperaturze

Pytanie 13

Która potrawa nie jest charakterystyczna dla kuchni staropolskiej?

Pytanie 14

Ogrzewanie produktu w temperaturze od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych i przetrwalnikowych form mikroorganizmów, to

Pytanie 15

Do sporządzenia tradycyjnego krupniku należy użyć

Pytanie 16

Które urządzenie chłodnicze stanowi wyposażenie pomieszczeń magazynowych?

Pytanie 17

Podczas sporządzania wyrobów z ciasta drożdżowego gluten zawarty w mące pszennej

Pytanie 18

Która z potraw jest wegetariańska?

Pytanie 19

Które urządzenie przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 20

Masło przeznaczone do bieżącego spożycia należy przechowywać

Pytanie 21

System HACCP podczas procesu produkcyjnego nie obejmuje

Pytanie 22

Kolagen podczas gotowania golonki peklowanej ulega

Pytanie 23

Przedstawione na ilustracji urządzenie gastronomiczne należy zastosować do

Ilustracja do pytania
Pytanie 24

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.

Ilustracja do pytania
Pytanie 25

Potrawą, która nie jest zalecana dla osób będących na diecie lekko strawnej jest

Pytanie 26

Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.

Ilustracja do pytania
Pytanie 27

Którą technikę należy stosować do dokładnego wymieszania składników mięsnej masy mielonej?

Pytanie 28

W pomieszczeniu magazynowym, w którym panuje temperatura od 0 do +10 °C i wilgotność względna 95%, należy przechowywać

Pytanie 29

Kombiwar jest urządzeniem używanym w gospodarstwie domowym do

Pytanie 30

Podstawową normę obowiązującą w produkcji gastronomicznej stanowi

Pytanie 31

W naczyniu przedstawionym na fotografii należy podawać

Ilustracja do pytania
Pytanie 32

Na której fotografii przedstawiono nóż jarzyniak?

Ilustracja do pytania
Pytanie 33

Charakterystycznymi potrawami kuchni polskiej są:

Pytanie 34

Białka jaj należy stosować do produkcji

Pytanie 35

Obróbka wstępna grzybów świeżych polega na:

Pytanie 36

Przedmagazyn zakładu gastronomicznego powinien być wyposażony

Pytanie 37

Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

Pytanie 38

Zakład gastronomiczny oferujący potrawy kuchni polskiej, kuchni regionalnych oraz potrawy innych narodów to

Pytanie 39

Które z zakładowych urządzeń do oczyszczania ścieków rozdrabnia odpady gastronomiczne tak, że można je odprowadzać bezpośrednio do kanalizacji?

Pytanie 40

Umieszczony na opakowaniu znak manipulacyjny oznacza

Ilustracja do pytania