Pytanie 1
Z mąki pszennej, masła, mleka, żółtek i przypraw należy sporządzić sos
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z mąki pszennej, masła, mleka, żółtek i przypraw należy sporządzić sos
Podczas przerwy uczeń spożył 150 g chipsów i wypił 200 ml coca-coli. Oblicz wartość energetyczną posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca coli - 42 kcal).
Do zagęszczania zupy krem należy zastosować
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym zasilającym uniwersalną maszynę gastronomiczną grozi
Maksymalny czas schładzania potraw przygotowanych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Kuchnia góralska słynie
Planując funkcjonalny układ pomieszczeń w gospodarstwie agroturystycznym, kuchnię i zmywalnię należy zlokalizować od strony
Przedstawiony na ilustracji sprzęt zapewnia funkcjonalność w pomieszczeniu
Do surowców o najkrótszym okresie trwałości należy zaliczyć
W przedstawione na zdjęciu urządzenie należy wyposażyć magazyn
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Potrawy poddane obróbce cieplnej, które nie będą spożywane w danym dniu, powinny być natychmiast schłodzone i przechowywane w temperaturze
Która potrawa nie jest charakterystyczna dla kuchni staropolskiej?
Ogrzewanie produktu w temperaturze od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych i przetrwalnikowych form mikroorganizmów, to
Do sporządzenia tradycyjnego krupniku należy użyć
Które urządzenie chłodnicze stanowi wyposażenie pomieszczeń magazynowych?
Podczas sporządzania wyrobów z ciasta drożdżowego gluten zawarty w mące pszennej
Która z potraw jest wegetariańska?
Które urządzenie przedstawiono na rysunku?
Masło przeznaczone do bieżącego spożycia należy przechowywać
System HACCP podczas procesu produkcyjnego nie obejmuje
Kolagen podczas gotowania golonki peklowanej ulega
Przedstawione na ilustracji urządzenie gastronomiczne należy zastosować do
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Potrawą, która nie jest zalecana dla osób będących na diecie lekko strawnej jest
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
Którą technikę należy stosować do dokładnego wymieszania składników mięsnej masy mielonej?
W pomieszczeniu magazynowym, w którym panuje temperatura od 0 do +10 °C i wilgotność względna 95%, należy przechowywać
Kombiwar jest urządzeniem używanym w gospodarstwie domowym do
Podstawową normę obowiązującą w produkcji gastronomicznej stanowi
W naczyniu przedstawionym na fotografii należy podawać
Na której fotografii przedstawiono nóż jarzyniak?
Charakterystycznymi potrawami kuchni polskiej są:
Białka jaj należy stosować do produkcji
Obróbka wstępna grzybów świeżych polega na:
Przedmagazyn zakładu gastronomicznego powinien być wyposażony
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
Zakład gastronomiczny oferujący potrawy kuchni polskiej, kuchni regionalnych oraz potrawy innych narodów to
Które z zakładowych urządzeń do oczyszczania ścieków rozdrabnia odpady gastronomiczne tak, że można je odprowadzać bezpośrednio do kanalizacji?
Umieszczony na opakowaniu znak manipulacyjny oznacza