Pytanie 1
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Z 1 kg surowego ryżu uzyskuje się 2,8 kg ryżu po ugotowaniu. Ile ryżu powinno się wziąć z magazynu, aby przygotować 11,2 kg ryżu ugotowanego?
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Zupę cebulową powinno się podawać
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?
mąka [g] | tłuszcz [g] | cukier [g] | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 300 | 200 | 100 |
C. | 1500 | 1000 | 500 |
D. | 3000 | 2000 | 1000 |
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Warzywa powinno się kroić na desce
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?