Pytanie 1
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Wynik: 2/40 punktów (5,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W celu opiekania produktów, należy używać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Szybkie zanurzenie surowca w wrzącej wodzie lub gorącej parze w celu zneutralizowania enzymów i ułatwienia usunięcia skórki, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile gramów węglowodanów należy zjeść, aby uzyskać 400 kcal energii?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile surowców należy użyć do produkcji 30 porcji dipu serowego.
Normatyw surowcowy na 5 porcji dipu serowego | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ser pleśniowy | 100 |
Ser twarogowy chudy | 150 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Sous vide to metoda obróbki termicznej wykorzystywana do przygotowywania potraw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który składnik zawarty w mące przyczynia się do zagęszczania dań?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.