Pytanie 1
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kawior serwuje się jako
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z procedur nie gwarantuje zdrowotnego bezpieczeństwa potraw przygotowywanych w lokalu gastronomicznym?
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Gdzie powinny być przechowywane jaja w zakładzie gastronomicznym?
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Owocami długo trwałymi są
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |||
---|---|---|---|
kurczęta patroszone | 1750 g | sól | 10 g |
woda | 1500 cm3 | masło | 30 g |
marchew | 100 g | mąka | 30 g |
pietruszka | 50 g | żółtko (1 szt.) | 20 g |
seler | 50 g | masło | 20 g |
cebula | 50 g | zielona pietruszka |
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Która substancja wprowadzona do żywności pełni rolę konserwanta?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Jak powinien być podany kompot francuski?
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Długotrwałe gotowanie mieszanki z pokrojonych buraków skutkuje zmianą jego ciemnoczerwonej barwy na
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać