Pytanie 1
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Jaki deser jest zagęszczany przy pomocy jajek?
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Do przygotowania ciasta wykorzystywana jest technika siekania
Jaką ilość wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml), gdy 100 g mleka pełnego ma 118 mg Ca, 138 mg K oraz 44 mg Na?
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
W niskokalorycznej diecie zaleca się unikanie spożycia
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
Jakim skrótem określa się system zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Który z produktów nie ma cholesterolu?
Kasza pęczak wytwarzana jest
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Cyfra 3 na początku oznaczenia: 3-PL-66448877 widniejącego na skorupie jaja wskazuje, że jajo pochodzi od kur hodowanych w systemie
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Aby zachować naturalny kolor mięsa, nadać mu odpowiedni smak i aromat, a także wydłużyć jego trwałość, należy je poddać
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
Eliminację patogennych mikroorganizmów podczas obróbki cieplnej osiąga się po osiągnięciu oraz utrzymaniu wewnątrz tuszki drobiowej temperatury