Pytanie 1
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami.
Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] |
1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 |
2. | Cukier puder | 50 | 2,00 |
3. | Jagody | 300 | 15,00 |
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Część jadalna rośliny to korzeń
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Zgodnie z układem funkcjonalnym przestrzeni w obiekcie gastronomicznym, magazyn podręczny powinien być usytuowany w pobliżu
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Paprykarz z kurczaka to danie
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Jakie powinny być idealne warunki temperaturowe dla przechowywania mrożonej żywności w zamrażarkach?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Pojawienie się "kłaczków" podczas mieszania żółtkami zupy kremowej sugeruje, że zupa była zbyt
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę