Pytanie 1
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?
Dipy to rodzaj sosów
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Zupy specjalne należy serwować
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Co określa typ mąki?
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |