Pytanie 1
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Czerwone wino nie powinno być serwowane do
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
Podczas przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Pokrywanie potraw mąką pszenną to
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
Czym jest Tournedos?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
Jakie urządzenie powinno być użyte do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu