Pytanie 1
Z danych zamieszczonych w tabeli wynika, że więcej witaminy C znajduje się
Nazwa warzywa | Boćwina | Brukselka | Rzodkiewki | Papryka | Pomidory |
Zawartość witaminy C w 100 g warzywa | 34,0 mg | 94,0 mg | 20,6 mg | 144,0 mg | 23,0 mg |
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z danych zamieszczonych w tabeli wynika, że więcej witaminy C znajduje się
Nazwa warzywa | Boćwina | Brukselka | Rzodkiewki | Papryka | Pomidory |
Zawartość witaminy C w 100 g warzywa | 34,0 mg | 94,0 mg | 20,6 mg | 144,0 mg | 23,0 mg |
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Procedury związane z myciem oraz dezynfekcją maszyn i urządzeń są określone przez system
Jaką wysokość powinno mieć miejsce pracy w kuchni w lokalu gastronomicznym według zasad ergonomicznych?
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Ile porcji gulaszu o masie 100 gramów można przygotować z 10 kg mięsa, jeśli straty masy podczas duszenia wynoszą 30%?
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Aby przyrządzić schab pieczony dla 5 osób, wykorzystano: 700 g schabu, 35 g masła oraz 70 g musztardy. Jakie ilości składników trzeba mieć, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
Substancje dodatkowe |
---|
jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
GHP to system zarządzania, który nie obejmuje procesów
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
W placówce gastronomicznej przygotowywane są sałatki oraz soki z owoców i warzyw. W zestawie dostępnych urządzeń znajdują się już płuczko-obieraczka oraz maszyna do rozdrabniania warzyw. Wskaż urządzenie, które powinno być dołączone do zestawu niezbędnego do tej produkcji?
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Jaką kwotę trzeba zapłacić za jedną lampkę wina o pojemności 150 ml, jeśli cena butelki 0,7 litra wynosi 70 zł?
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Do przygotowania podprawy zacieranej, mąkę trzeba
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie