Pytanie 1
Ekstruzja stanowi kluczowy proces w trakcie wytwarzania
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ekstruzja stanowi kluczowy proces w trakcie wytwarzania
W procesie wytwarzania szynki wędzonej peklowanej z użyciem metody nastrzykowej wykonuje się czynność
Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?
Kluczowym urządzeniem do wytwarzania koncentratu pomidorowego jest
Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.
Receptura na ciasto drożdżowe | |
---|---|
Surowce | Ilość [kg] |
Mąka pszenna | 100,0 |
Drożdże prasowane świeże | 3,0 |
Woda | 55,0 |
Sól | 1,5 |
Saletra potasowa to substancja konserwująca wykorzystywana w wytwarzaniu
Zgodnie z zamieszczonym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, aby oznaczyć zawartość witaminy C w soku cytrynowym, należy badaną próbkę soku miareczkować
Fragment instrukcji laboratoryjnej |
---|
Metoda miareczkowa oznaczania witaminy C polega na jej ekstrakcji roztworem kwasu szczawiowego, a następnie utlenieniu kwasu askorbinowego do dehydroaskorbinowego w środowisku kwaśnym za pomocą mianowanego, niebieskiego barwnika 2,6-dichlorofenoloindofenolu (DCIP). Reakcja przebiega w sposób ilościowy, w stosunku 1:1 wynikającym z reakcji, a zawartość kwasu askorbinowego oblicza się z ilości zużytego mianowanego roztworu barwnika. Stosowany podczas oznaczenia niebieski barwnik 2,6-dichlorofenoloindofenol w środowisku kwaśnym w formie utlenionej przyjmuje zabarwienie różowe, natomiast w formie zredukowanej jest bezbarwny. Trwała barwa różowa podczas miareczkowania powstaje po całkowitym utlenieniu zawartego w próbie kwasu askorbinowego. |
W procesie produkcji słodzonego mleka zagęszczonego nie występuje etap
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?
Zdefiniuj według technologii poprawną sekwencję wybranych kroków w procesie warzenia piwa.
W jakiej metodzie separacji składników żywności wykorzystuje się siłę odśrodkową?
Najczęściej do wytwarzania spirytusu w Polsce używa się
Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są
Jakie urządzenie stosuje się do podgrzewania próbek żywności przeznaczonych do analizy?
Jaki procent wyniesie strata wypiekowa, jeśli masa surowego ciasta wynosi 1,16 kg, a masa świeżego chleba 1,03 kg?
Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?
W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?
Ile kilogramów soli należy zastosować do wyprodukowania 450 kg kiełbasy, jeśli na 100 kg gotowego produktu wykorzystuje się 3 kg soli?
Czy w magazynie, przy podwyższeniu temperatury, wilgotność względna powietrza?
Odpady tłuszczowe z frytownic są produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania
Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?
Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być
Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.
Rodzaj surowca poddawanego zagęszczaniu | Zawartość suchej masy w koncentracie [%] |
---|---|
Mleko spożywcze | 25 |
Przecier pomidorowy | 30 |
Surowe soki owocowe | 60-75 |
Roztwór hydrolizatu skrobi | 83 |
W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na
Zbieranie surowca → usuwanie wnętrzności ryb → pozbawianie ryb krwi → dojrzewanie w wodzie → wyjmowanie z kąpieli → eliminowanie części plam → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dodawanie zalewy → zamykanie opakowań → oznaczanie etykietami → przechowywanie. Przedstawiony schemat technologiczny ilustruje proces produkcji
Łaźnia butyrometryczna wykorzystywana jest do określenia zawartości
Do wytwarzania kaszy manny używa się ziarna
Mleko surowe, w którym wykryto antybiotyki, powinno być skierowane do
Jakie substancje można wykryć przy użyciu płynu Lugola?
Na etapie pasteryzacji mleka surowego ustalono Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP). Który z parametrów technologicznych wymaga szczególnej obserwacji?
Jaką kolorystykę zyskuje produkt żywnościowy po dodaniu kurkumy?
Cyklon to urządzenie stanowiące część linii technologicznej do wytwarzania
Temperatura, w jakiej należy przechowywać ryby mrożone, to około
Emulgowanie to kluczowy proces w produkcji
Jakie aspekty są uwzględniane w badaniach sensorycznych żywności?
Najlepiej jest przechowywać masło w temperaturze wynoszącej około
Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?
Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?
Fermentacja mlekowa jest kluczowym procesem w wytwarzaniu