Pytanie 1
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
Analiza mięsa w technice trichinoskopowej jest wykonywana w celu wykrycia larw w mięsie
Jaki produkt powstaje z sardeli?
Jakie procesy zaliczają się do obróbki wstępnej podczas przygotowywania surówki?
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Do czego używa się Steamery?
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Jakie produkty można uznać za o wysokim ryzyku mikrobiologicznym?
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Aby zachować naturalny kolor mięsa, nadać mu odpowiedni smak i aromat, a także wydłużyć jego trwałość, należy je poddać
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Po ugotowaniu, ziemniaki na sałatkę wyróżniają się miąższem
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Przyprawy, które mają zdolność nadawania koloru potrawom, to:
W mikrofalówce nie powinno się
Najdłuższym czasem przechowywania w idealnych warunkach odznaczają się
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Na podstawie danych z tabeli określ zawartość białka w 1 porcji medalionów cielęcych.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję medalionów cielęcych [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Cielęcina | 150 | 20 |
2. | Mąka pszenna | 2 | 10 |
3. | Smalec | 10 | - |
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Jaja, woda oraz ocet to składniki, które trzeba zastosować do przygotowania jaj
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?