Pytanie 1
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Wynik: 11/40 punktów (27,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Suflet owocowy do spożycia powinien być serwowany
Kiedy używa się kutra?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Który z produktów jest niedozwolony podczas przygotowywania posiłków dla osoby z cukrzycą?
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Befsztyk powinien być przygotowywany
Wymień funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju w motelu?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Białka z jaj używa się do przygotowywania
Aby przyrządzić schab pieczony dla 5 osób, wykorzystano: 700 g schabu, 35 g masła oraz 70 g musztardy. Jakie ilości składników trzeba mieć, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?
Zanim rozpoczniemy gotowanie fasoli do "Fasolki po Bretońsku", należy ją namoczyć w zimnej wodzie
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Świeże ryby mogą się zepsuć w wyniku
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie artykuły spożywcze nie powinny być składowane w pomieszczeniach w temperaturze od 10 °C do 14 °C oraz przy wilgotności względnej 60%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kawę po turecku przygotowuje się i serwuje
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Camembert klasyfikowany jest jako ser
Brak odpowiedzi na to pytanie.