Pytanie 1
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Które ciasto należy przygotować na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego?
mąka pszenna – 300 g |
masło – 200 g |
cukier puder – 100 g |
żółtko jaja – 60 g |
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Według zamieszczonego sposobu wykonania, z mleka, jaj, cukru i cukru waniliowego należy sporządzić
Sposób wykonania | |
---|---|
|
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż zakres temperatur przechowywania szpinaku.
Grupa warzyw | Zakres temperatur przechowywania | |
---|---|---|
A. | Inne | 2÷3°C |
B. | Liściowe | 0÷1°C |
C. | Owocowe | 6÷8°C |
D. | Cebulowe | -2÷0°C |
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Akryloamidy mogą być obecne w produktach spożywczych
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Do przygotowania ciasta na leniwe pierogi potrzebne są jajka, mąka pszenna oraz
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
W marcu bieżącego roku ujawniono, że w pensjonacie "Na Mazurach" zarezerwowane jest 10% miejsc dostępnych dla turystów na sezon letni (w tym samym czasie w roku ubiegłym zarezerwowane było 80% miejsc). Jakie działania marketingowe powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby zwiększyć sprzedaż swoich usług?