Pytanie 1
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
---|---|---|
Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
---|---|---|
Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
Które z wymienionych warzyw jest znane jako bogate źródło karotenu?
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Zupy specjalne należy serwować
Podczas urządzania miejsca pracy z użyciem komputera, należy zapewnić, aby odległość wzroku pracownika od ekranu monitora wynosiła co najmniej
Największą zawartość cholesterolu ma
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Jakie urządzenie powinno być użyte do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Peklowanie jest techniką, która służy do konserwacji
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
W niskokalorycznej diecie zaleca się unikanie spożycia
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć: