Pytanie 1
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Deser o smaku malinowym to
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Jaka jest najmniejsza masa naczynia z potrawą, do którego transportowania, ustawiania oraz przenoszenia konieczna jest pomoc innej osoby, zgodnie z zasadami BHP w gastronomii?
Suchie warzywa strączkowe po zjedzeniu dostarczają organizmowi ludzkiego białka oraz
Dziecko w wieku do 3 lat, w warunkach domowych, może mieć dostęp do
Podczas przygotowywania ciasta z mąki pszennej?
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Subtelny smak kapusty włoskiej osiąga się poprzez jej gotowanie
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
Jakie wino powinno się serwować z potrawami z dziczyzny?
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
Dipy to rodzaj sosów
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
---|---|
Wieprzowina | 600 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Tłuszcz | 70 g |
Cebula | 50 g |
Woda | 250 g |
Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |