Pytanie 1
Wymień części półtuszy wołowej.
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wymień części półtuszy wołowej.
Fraszynki to danie z kuchni polskiej pochodzące z regionu
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
W pszennej mące obecne są białka:
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Suchie warzywa strączkowe po zjedzeniu dostarczają organizmowi ludzkiego białka oraz
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
Sposób wykonania |
---|
1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
Procedury związane z myciem oraz dezynfekcją maszyn i urządzeń są określone przez system
Jaką fizyczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Ile gramów mąki jest potrzebne do przygotowania ciasta na 40 porcji, jeśli do 4 porcji używa się 170 g mąki?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Jakie właściwości posiada patison?
Białka z jaj używa się do przygotowywania
Jaki deser jest zagęszczany przy pomocy jajek?
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?