Pytanie 1
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Zgodnie z układem funkcjonalnym przestrzeni w obiekcie gastronomicznym, magazyn podręczny powinien być usytuowany w pobliżu
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Oblicz zapotrzebowanie na 20 porcji makaronu jako dodatek do drugiego dania, zakładając, że na jedną porcję przypada 150 gramów ugotowanego makaronu, a jego masa po ugotowaniu wzrasta 2,5-krotnie.
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Kawę po turecku przygotowuje się i serwuje
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
Na podstawie danych z tabeli określ zawartość białka w 1 porcji medalionów cielęcych.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję medalionów cielęcych [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Cielęcina | 150 | 20 |
2. | Mąka pszenna | 2 | 10 |
3. | Smalec | 10 | - |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt produkcji 5 porcji omletów mieszanych z szynką.
Nazwa potrawy: Omlet mieszany z szynką | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na1 porcję | Cena w jednostce zakupu [zł] |
1. | Jaja | 2 szt | 0,50 |
2. | Szynka gotowana | 20 g | 30,00 |
3. | Masło | 30 g | 20,00 |
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Podczas przygotowywania potrawy metodą sous-vide, jaki jest podstawowy czynnik kontrolujący proces gotowania?
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Które naczynie należy ustawić na środku stanowiska roboczego oraz jaki nóż przygotować, aby zorganizować pracę na stanowisku do ręcznego obierania warzyw?
A. | naczynie na warzywa po obróbce | nóż kuchenny |
B. | naczynie na warzywa przed obróbką | nóż jarzyniak |
C. | naczynie na odpadki | nóż kuchenny |
D. | naczynie na odpadki | nóż jarzyniak |
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
Aby przygotować pastę z jajek, należy wykorzystać
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Cyfra 3 na początku oznaczenia: 3-PL-66448877 widniejącego na skorupie jaja wskazuje, że jajo pochodzi od kur hodowanych w systemie