Pytanie 1
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
Jakie produkty zaliczają się do kategorii węglowodanów?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Kuchnia staropolska jest znana
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Czym jest galantyna?
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Jaką kwotę trzeba zapłacić za jedną lampkę wina o pojemności 150 ml, jeśli cena butelki 0,7 litra wynosi 70 zł?
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Ile porcji gulaszu o masie 100 gramów można przygotować z 10 kg mięsa, jeśli straty masy podczas duszenia wynoszą 30%?
Deser sporządzony z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?