Pytanie 1
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Wynik: 16/40 punktów (40,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
Jakie ryby zaliczamy do grupy ryb tłustych?
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Wzrost objętości fasoli podczas namaczania w wodzie jest rezultatem zjawiska
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Flambirowanie to czynność, która polega na
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Jaką ilość wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml), gdy 100 g mleka pełnego ma 118 mg Ca, 138 mg K oraz 44 mg Na?
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
W przypadku diety lekkostrawnej, jakiej metody obróbki cieplnej półproduktu nie zaleca się stosować?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Do sprzętów magazynowych zalicza się:
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Kawa serwowana w szerokich filiżankach z uchwytem, tworząca z ciepłym mlekiem trójwarstwowy napój, to kawa
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
Warzywa pokrojone w julienne przyjmują formę
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Przygotowywanie mąki powinno być wykorzystywane do tworzenia ciasta