Pytanie 1
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Wynik: 16/40 punktów (40,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Jaki sposób organizacji miejsca pracy przy przygotowywaniu potraw jest zgodny z zasadami, gdy miejsce pracy znajduje się w centralnej części stanowiska?
Mleko UHT po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze
Korzystając z zamieszczonej receptury gastronomicznej, wskaż punkty krytyczne przygotowania kremu bawarskiego, w których może nastąpić zagrożenie jakości potrawy.
Receptura gastronomiczna – krem bawarski | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 4 porcje | Sposób wykonania |
1) mleko – 500 ml 2) śmietanka 30% – 125 ml 3) cukier – 30 g 4) żółtka jaj (3 szt.) – 60 g 5) wanilia – 1 łaska 6) żelatyna – 8 g | 1) namoczyć żelatynę w zimnej wodzie 2) zagotować mleko z dodatkiem wanilii 3) wybić jaja, oddzielić białka od żółtek 4) utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę 5) rozpuścić żelatynę w gorącym mleku 6) połączyć mleko z masą jajeczną, ciągle ubijając 7) ochłodzić masę do lekkiego stężenia 8) dodać ubitą śmietankę, lekko mieszając 9) wyporcjować deser do pucharków 10) schładzać przez 3 godziny 11) podawać udekorowany |
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Każdy pracownik, który ma do czynienia z żywnością, powinien dysponować wynikami badań na nosicielstwo, które zapewniają, że nie stanowi zagrożenia dla innych osób w przypadku zakażenia
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Sery określane jako włoskie to jakie?
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
Czym jest tartinka?
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Warzywa powinno się kroić na desce
Część jadalna rośliny to korzeń
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Jaką kwotę trzeba zapłacić za 1 porcję pierogów z mięsem, gdy koszt surowców na 1 porcję wynosi 5,00 zł, marża wynosi 30%, a stawka VAT to 8%?
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Przygotowywanie mąki powinno być wykorzystywane do tworzenia ciasta
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione
Proszę przygotować zestaw dań: zupa kalafiorowa, paprykarz, ryż sypki, sałata zielona z śmietaną, sorbet truskawkowy. Jaka jest prawidłowa sekwencja, w której powinny być zrealizowane te dania?
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?