Pytanie 1
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
Jakie danie wigilijne jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni?
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników
Jakie parametry powinny być spełnione w magazynie, gdzie przechowuje się mąkę?
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Stary chleb razowy można wykorzystać
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
Która substancja wprowadzona do żywności pełni rolę konserwanta?
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
Efektywna gospodarka żywnością to
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6.. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Warzywa powinno się kroić na desce
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę