Pytanie 1
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta<p style="text-align: center;"><i>Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C</i></p>
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Sery określane jako włoskie to jakie?
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Jakie urządzenie pozwala na skrócenie czasu przygotowywania potraw?
W trakcie przechowywania jaj
Gastronomiczny salamander służy do
Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Jakiego rodzaju odzież ochronną powinny nosić osoby zaangażowane w produkcję posiłków?
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Jaką wartość ma koszt jednostkowy obiadu z 5% ryczałtem na przyprawy, jeśli całkowity koszt 60 obiadów (bez ryczałtu) wynosi 600,00 zł?
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.