Pytanie 1
Wymień funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju w motelu?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wymień funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju w motelu?
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Jaki dodatek skrobiowy wykorzystuje się do jaj poszetowych?
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Czym są dipy?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki proces ma miejsce podczas podgrzewania cukru na suchej patelni?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
n „Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Ostudzić. Zimną zalewą zalać ułożone w naczyniu mięso."n |
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Czym jest ocena organoleptyczna?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Kasza jaglana pochodzi z
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Suflet serowy powinien być serwowany