Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Wynik: 3/40 punktów (7,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami.
Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] |
1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 |
2. | Cukier puder | 50 | 2,00 |
3. | Jagody | 300 | 15,00 |
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wino powinno się serwować z potrawami z dziczyzny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | ||
---|---|---|
mleko | 350 cm3 | |
cukier | 60 g | |
jaja | (2 szt.) 100 g | |
cukier wanilinowy | 2,5 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość energetyczną posiada 100 g filetów z dorsza po grecku, jeśli wiadomo, że filet zawiera 10,5 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zabielanie to technika, która polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Suflet serowy powinien być serwowany
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
---|---|
Wieprzowina | 600 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Tłuszcz | 70 g |
Cebula | 50 g |
Woda | 250 g |
Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
---|---|---|---|---|
1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.