Pytanie 1
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Proces wyrabiania ciasta przeprowadza się podczas wytwarzania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Jakie produkty można uznać za o wysokim ryzyku mikrobiologicznym?
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
Kawior serwuje się jako
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Kulebiak to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej przygotowane z ciasta
Dipy to rodzaj sosów
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |