Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Świeże ryby mogą się zepsuć w wyniku
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Rokfor klasyfikowany jest jako ser
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Białe wino nie powinno być serwowane z
Kasza jaglana pochodzi z
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Którą potrawę należy sporządzić według przedstawionego sposobu wykonania?
1.Namoczyć w mleku bułkę czerstwą, zemleć. 2.Migdały sparzyć, obrać i opłukać. Pozostałe bakalie opłukać i osączyć. 3.Utrzeć masło i dodawać stopniowo żółtka, roztartą bułkę i cukier. 4.Masę wymieszać z bakaliami i pianą z białek. 5.Masę wyłożyć do formy i gotować w łaźni wodnej 45 min. 6.Podawać z sosami. |
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
W diecie redukcyjnej, w której ogranicza się substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego, zabronione jest przyjmowanie
Chalazy są składnikiem strukturalnym
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |