Pytanie 1
Aby ciasto biszkoptowe równomiernie się upiekło w formach, należy
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby ciasto biszkoptowe równomiernie się upiekło w formach, należy
Kremy grzane uzyskuje się poprzez
Aby wytworzyć masę grylażową, należy zastosować
Do przygotowania mas mlecznych na pomadki mleczne należy zastosować
Ciemnożółte plamy na powierzchni masła mogą sugerować
W chłodni najdłużej można zachować krem
Precelki są klasyfikowane jako wyroby cukiernicze z ciast
Aby przygotować ciasto beżowe, konieczne jest zastosowanie mieszadła w formie
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania marcepanu naturalnego są
Półprodukt uzyskany z miażdżonych migdałów z dodatkiem cukru to
Jakie urządzenie wykorzystuje się do rozwałkowania ciasta francuskiego?
Przygotowując biszkoptowo-tłuszczowe ciasto metodą na gorąco, należy podgrzać
Przygotowując roztwór wodny cukru o stężeniu około 50% z dodatkiem alkoholu oraz aromatów, uzyskuje się
W produkcji czego wykorzystuje się formowanie ciasta przez wyciskanie za pomocą worka cukierniczego?
Etapem wspólnym w przygotowaniu biszkoptu robionego na zimno oraz biszkoptu pieczonego na gorąco jest
Miesiarka powinna być użyta do przygotowania ciasta
Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?
Mleko, które ma być użyte do przygotowania rozczynu drożdżowego, powinno być podgrzane do temperatury w zakresie
Jakie urządzenia można wykorzystać do przygotowania oraz schłodzenia tortu?
W kategorii kremów gotowanych znajduje się krem
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
...mąkę przesiej, posiekaj z tłuszczem, dodaj jajo i żółtko, śmietanę, zagnieć ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na około 30 minut..., przygotuj nadzienie... |
Przy przeprowadzaniu oceny organoleptycznej produktów z ciasta francuskiego należy szczególnie skupić się na
Jakie urządzenia powinny zostać zastosowane do wyrobu strucli z makiem?
Do przygotowania galaretki wykorzystując 1 000 ml wody potrzebne jest 80 g żelatyny. Jaką ilość żelatyny należy użyć do przygotowania galaretki z 5,5 litra wody?
W jakim zakresie temperatur powinno się przechowywać roladę biszkoptową z kremem russel?
Śmietana 18% odznacza się kremową barwą i określoną konsystencją
Andruty zaliczają się do wyrobów
Jakie składniki wykorzystuje się do dekoracji napoleonek?
Krem bita śmietana przygotowywany jest w sposób
W składzie czekolady mlecznej, oprócz miazgi kakaowej, mleka w proszku, etylowaniliny oraz lecytyny, znajduje się
Kremy bezowe to składniki produkowane na bazie
Wykrawarki ciastowe służą do formowania produktów z masy ciastowej
Jak powinien zareagować magazynier, gdy podczas dostawy marmolady wieloowocowej dostrzegł niewielkie ilości pleśni na jej powierzchni?
Co można zastosować jako zamiennik świeżych jajek w procesie produkcji pączków?
Aby pokryć orzechy laskowe cienką warstwą cukru, trzeba zastosować
Wskaż substancję chemiczną, która wymaga specjalnych technik monitorowania.
W przypadku stwierdzenia czarnej pleśni na ścianach w pomieszczeniach magazynowych, należy niezwłocznie wykonać zabieg
Krem szwedzki przygotowuje się z następujących składników:
Podana receptura na ciasteczka palemki pozwala przygotować 18 ciasteczek. Ile masła należy użyć na wyprodukowanie 45 ciasteczek?
Receptura na ciasteczka palemki | |||
Składniki | J.m. | Ciasto francuskie | Posypka |
Mąka | kg | 0,250 | |
Sól | kg | 0,006 | |
Woda | l | 0,15 | |
Masło | kg | 0,200 | |
Cukier puder | kg | 0,100 |
Masa makowa powinna być przechowywana maksymalnie przez 1 dobę w temperaturze