Pytanie 1
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
W wykazie składników do sporządzania majonezu, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, brakuje
Wykaz składników do sporządzania majonezu | |
---|---|
? | |
żółtko | |
sok z cytryny | |
musztarda | |
sól, pieprz, cukier |
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
---|---|
1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Deser o smaku malinowym to
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Beszamel stanowi sos
Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.
Rodzaj potrawy | Pulpety | Klopsiki |
---|---|---|
A | gotowanie | duszenie |
B | duszenie | smażenie |
C | smażenie | pieczenie |
D | pieczenie | gotowanie |
W celu opiekania produktów, należy używać
W przypadku montażu elementów zespołu roboczego w podajniku ślimakowym wilka, jaka jest właściwa kolejność ich instalacji?
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Czym jest tartinka?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
W trakcie opieki nad pacjentem w domu nie powinno się
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi urządzenia wykorzystywanego w gastronomii, wskaż nazwę tego urządzenia.
Instrukcja obsługi |
---|
– przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów, – dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń, – zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności, – sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego zamontować narzędzia tnące - wg kolejności: szarpak, nóż, sito, i o mniejszym oczku nóż, sito, – sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej, – przed uruchomieniem urządzeń pracownik powinien sprawdzić, czy kosz zasypowy jest pusty. |
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Czyste zupy, takie jak barszcz czerwony, podaje się w
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to