Pytanie 1
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Zboża mają działanie zakwaszające na ludzki organizm, ze względu na wysoką zawartość w nich
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Pierwsza pomoc dla osoby, która doznała zatrucia tlenkiem węgla, powinna przede wszystkim polegać na
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Wskaż brakujący etap w przedstawionej procedurze postępowania z jajami dostarczonymi do zakładu gastronomicznego.
Procedura postępowania z jajami używanymi do produkcji | ||||
---|---|---|---|---|
Dostawa jaj | Magazynowanie chłodnicze jaj | ? | Włożenie jaj do czystych pojemników | Obróbka wstępna jaj |
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Ocena organoleptyczna chrupkości wymaga skorzystania ze zmysłu
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
Kisiel truskawkowy - surowce |
---|
Truskawki |
Woda |
? |
Cukier |
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
---|---|---|---|---|
1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Do przygotowania ciasta kruchego potrzebne są 3 części wagowe mąki, 2 części wagowe tłuszczu oraz 1 część wagowa cukru. Jaką ilość tłuszczu i cukru należy odważyć, jeżeli użyto 18 kg mąki?
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna