Pytanie 1
Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Jakie urządzenie powinien wybrać kucharz do przygotowania 5 porcji zupy krem?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Jakie parametry powinny być spełnione w magazynie, gdzie przechowuje się mąkę?
Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Czym jest skrót GMP?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Wykorzystując dane zawarte w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji fasolki po bretońsku (1 porcja = 200 g fasolki).
Składnik odżywczy | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Zawartość składników odżywczych w 100 g fasolki po bretońsku | 9 | 11 | 18 |
Współczynnik energetyczny Atwotera | 4 | 9 | 4 |
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przechowywanie mięsa na krótki czas powinno odbywać się w następujących warunkach:
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
Jakie urządzenie pozwala na skrócenie czasu przygotowywania potraw?
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania