Pytanie 1
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Mleko | 200 ml |
Drożdże | 20 g |
Cukier | 30 g |
Jaja | 2 szt. |
Sól | 1 g |
Olej | 250 ml |
Cukier puder | 30 g |
Zanim rozpoczniemy gotowanie fasoli do "Fasolki po Bretońsku", należy ją namoczyć w zimnej wodzie
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Aby przygotować tiramisu, należy zastosować
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Największą zawartość cholesterolu ma
Serowy budyń powinien być serwowany
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
Kucharz - mężczyzna, w ramach wykonywania pracy dorywczej, może podnosić i przenosić ładunki o maksymalnej masie
Dopuszczalne masy podnoszonych i przenoszonych ładunków dla różnych kategorii pracowników | ||
---|---|---|
Rodzaj pracy | KOBIETY | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 8 kg | 12 kg |
Praca dorywcza | 14 kg | 20 kg |
Rodzaj pracy | MĘŻCZYŹNI | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 12 kg | 30 kg |
Praca dorywcza | 20 kg | 50 kg |
Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Narodowy napój orzeźwiający Rosji, przygotowywany z chleba żytniego z dodatkiem drożdży oraz cukru to