Pytanie 1
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Jaką wartość ma koszt jednostkowy obiadu z 5% ryczałtem na przyprawy, jeśli całkowity koszt 60 obiadów (bez ryczałtu) wynosi 600,00 zł?
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
W jakiej temperaturze powinny być składowane odpady pokonsumpcyjne w pomieszczeniu magazynowym?
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
W lokalu gastronomicznym, który specjalizuje się w sprzedaży hamburgerów, odnotowano spadek ich sprzedaży z powodu niskiej jakości składników. Jakie działanie powinno być podjęte w tej sytuacji, aby zwiększyć sprzedaż hamburgerów?
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?