Pytanie 1
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania paprykarza drobiowego?
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Zjawiska związane z aktywnością pleśni oraz bakterii gnilnych w przechowywaniu żywności są zjawiskami
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Marynaty są efektem konserwacji surowca
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Jaki sos powinien być serwowany z pieczonym drobiem?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni