Pytanie 1
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Która potrawa powinna być wykluczona z diety seniorów?
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Czy kuchnia góralska jest znana
Wymień części półtuszy wołowej.
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Jaką fizyczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
Wskaż brakujący etap w przedstawionej procedurze postępowania z jajami dostarczonymi do zakładu gastronomicznego.
Procedura postępowania z jajami używanymi do produkcji | ||||
---|---|---|---|---|
Dostawa jaj | Magazynowanie chłodnicze jaj | ? | Włożenie jaj do czystych pojemników | Obróbka wstępna jaj |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z zamieszczonej receptury gastronomicznej, wskaż punkty krytyczne przygotowania kremu bawarskiego, w których może nastąpić zagrożenie jakości potrawy.
Receptura gastronomiczna – krem bawarski | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 4 porcje | Sposób wykonania |
1) mleko – 500 ml 2) śmietanka 30% – 125 ml 3) cukier – 30 g 4) żółtka jaj (3 szt.) – 60 g 5) wanilia – 1 łaska 6) żelatyna – 8 g | 1) namoczyć żelatynę w zimnej wodzie 2) zagotować mleko z dodatkiem wanilii 3) wybić jaja, oddzielić białka od żółtek 4) utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę 5) rozpuścić żelatynę w gorącym mleku 6) połączyć mleko z masą jajeczną, ciągle ubijając 7) ochłodzić masę do lekkiego stężenia 8) dodać ubitą śmietankę, lekko mieszając 9) wyporcjować deser do pucharków 10) schładzać przez 3 godziny 11) podawać udekorowany |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przedstawiony proces produkcji ilustruje etapy przygotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę konserwacji ryb, stosowaną w temperaturze niskiej lub wysokiej, odznacza charakterystyczny aromat i smak?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Medalion jest daniem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.