Pytanie 1
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Deser o smaku malinowym to
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Botwinę powinno się serwować
Kawę po turecku przygotowuje się i serwuje
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Jakie dodatki powinno się używać do jajek po wiedeńsku?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Żelatyna namoczona w zimnej wodzie podlega
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Aby zapobiec znacznym utratom składników odżywczych, pokrojone warzywa powinny być
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Surowce | Ilość |
---|---|
ziemniaki ugotowane zmielone | 1,0 kg |
ser twarogowy mielony | 0,5 kg |
mąka pszenna | 0,17 kg |
jaja | 2 szt. |
bułka tarta do posypania | 0,02 kg |
cukier do posypania | 0,02 kg |
masło do polania | 0,05 kg |
sól, cynamon | do smaku |
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?