Pytanie 1
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
n „Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Ostudzić. Zimną zalewą zalać ułożone w naczyniu mięso."n |
Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt produkcji 5 porcji omletów mieszanych z szynką.
Nazwa potrawy: Omlet mieszany z szynką | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na1 porcję | Cena w jednostce zakupu [zł] |
1. | Jaja | 2 szt | 0,50 |
2. | Szynka gotowana | 20 g | 30,00 |
3. | Masło | 30 g | 20,00 |
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Ile gramów mąki jest potrzebne do przygotowania ciasta na 40 porcji, jeśli do 4 porcji używa się 170 g mąki?
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Celem filetowania ryb jest
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
---|---|
1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Daną potrawą, która jest smażona z mięsa, jest
Wykorzystując dane zawarte w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji fasolki po bretońsku (1 porcja = 200 g fasolki).
Składnik odżywczy | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Zawartość składników odżywczych w 100 g fasolki po bretońsku | 9 | 11 | 18 |
Współczynnik energetyczny Atwotera | 4 | 9 | 4 |
Czym jest ocena organoleptyczna?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Deser sporządzony z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako