Pytanie 1
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Wynik: 0/40 punktów (0,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zabielanie to technika, która polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zastosowanie materiałów wtórnych to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Część jadalna rośliny to korzeń
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawiony proces produkcji ilustruje etapy przygotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę trzeba zapłacić za 1 porcję pierogów z mięsem, gdy koszt surowców na 1 porcję wynosi 5,00 zł, marża wynosi 30%, a stawka VAT to 8%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kaszami o dużych ziarnach są
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Proces obróbki cieplnej, znany jako grillowanie, polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki
Brak odpowiedzi na to pytanie.