Pytanie 1
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Po oparzeniu gorącym olejem, na skórze utworzyły się pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Do przygotowania ciasta wykorzystywana jest technika siekania
Do opiekania dań używa się
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Schab stanowi część półtuszy
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Kasza jaglana pochodzi z
Procedury związane z myciem oraz dezynfekcją maszyn i urządzeń są określone przez system
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
Związki Maillarda powstają w trakcie
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Jakiego koloru deski należy używać do krojenia ugotowanych jaj?
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Co określa typ mąki?
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Kluczowym elementem efektywności łańcucha chłodniczego jest