Pytanie 1
Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę
Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą podczas porządkowania lokalu mieszkalnego?
Jakie informacje zgodnie z zasadami funkcjonowania hoteli nie są wpisywane do protokołu odnalezienia przedmiotów?
Pracownik sektora gastronomicznego, który przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania dań, powinien zwrócić szczególną uwagę na kluczowe punkty kontroli, które są istotne w kontekście wykorzystania systemu
W terminie od 4 do 17 listopada 2016 r. pani Marta Lipińska przebywała w hotelu. Trzeciego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż klasyczny całkowity. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.
Terminarz zabiegów | |
---|---|
Imię i nazwisko gościa: | Marta Lipińska |
Data zabiegu: | 8 listopada 2016 r., 9 listopada 2016 r. |
Rodzaj zabiegu: | masaż klasyczny całkowity |
Cena zabiegu: | 120 złotych |
Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa. | |
Podpis gościa: | Marta Lipińska |
Podpis wystawcy dokumentu: | Jan Nowakowski |
Data wystawienia dokumentu: | ........................ |
Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także
Który z poniższych dokumentów jest tworzony przez pracownika hotelowego, który zajmuje się realizacją dodatkowych usług fakultatywnych?
W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?
Jakie elementy stanowią podstawowe wyposażenie węzła sanitarno-higienicznego w hotelowym pokoju?
Podczas porządkowania mieszkania, pokojowa dostrzegła w łazience stłuczone lustro, które mogło zostać uszkodzone przez gościa. Kogo powinna powiadomić o powstałej szkodzie?
Klient złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji międzynarodowej dla 150 osób, podczas której tłumaczenie ma następować na bieżąco równolegle z wystąpieniem prelegenta. Przy wykonywaniu tej usługi hotel musi mieć dostęp do sprzętu do tłumaczenia.
W którym z wymienionych przypadków hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?
Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy
Który typ apartamentu hotelowego znajduje się na dwóch poziomach?
Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą
Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?
Której z wymienionych czynności nie dokonuje się podczas codziennego porządkowania w węźle higieniczno-sanitarnym?
Jaki napój należy przyrządzić na śniadanie wiedeńskie?
Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?
Która z wymienionych działań nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?
Co należy zrobić, jeśli gość zgubi klucz do pokoju?
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
Na podstawie przedstawionego grafiku, określ które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.
Dzienny grafik pokoi do sprzątania | ||||
---|---|---|---|---|
Numer pokoju | Typ pokoju | Status pokoju | Uwagi ogólne inspektora pięter | Uwagi pokojowej |
200 | DBL | Z | ||
201 | DBL | G | Zawieszka klamkowa – Please do not disturb | |
202 | SGL | G | Zawieszka klamkowa – Please do not disturb | |
203 | SGL | G | Zawieszka klamkowa – Please make up the room | |
204 | SGL | CZ | ||
205 | DBL | CZ | ||
206 | DBL | Z | ||
207 | APT | G | Zawieszka klamkowa – Please make up the room | |
208 | APT | CZ | ||
209 | DBL | CZ | ||
Oznaczenia: Pokój ze statusem zwolniony w danym dniu – Z Pokój do sprzątnięcia zajęty przez gości – G Pokój czysty i już posprzątany – CZ |
Jakie potrawy i napoje powinien serwować kelner przy podawaniu francuskiego śniadania?
Jakie produkty, ze względu na mikrobiologiczne bezpieczeństwo, powinny być oddzielnie przechowywane?
Gość złożył rezerwację w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji zawarcia umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jakiego rodzaju przyjęcia powinien recepcjonista zasugerować gościowi?
Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
Gość hotelowy poprosił pokojówkę o otwarcie za pomocą klucza master pokoju swojego kolegi, który zapomniał zabrać kamerę na wspólne zwiedzanie miasta. Jak w tej sytuacji powinna zareagować pokojówka?
W hotelu zmodernizowano 60 lokali mieszkalnych. Jakiego rodzaju sprzątanie powinno się zrealizować w tych lokalach?
Pan Kowalski złożył zamówienie na kolację oraz butelkę szampana do swojego pokoju. Jaką kwotę powinien uiścić, jeśli koszt kolacji wyniósł 200 zł, szampana 120 zł, a opłata za room service to 15% wartości całego zamówienia?
Podaj terminy przedawnienia roszczeń o rekompensatę za szkody wynikłe z zagubienia lub uszkodzenia przedmiotów przekazanych do hotelu?
Na jakie urządzenie korytarzowe należy wlać wodę, aby przygotować je do czyszczenia dywanu metodą szorowania i zbierania?
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
Na stole śniadaniowym, obok deski i noża do krojenia chleba, co jeszcze powinno się znaleźć?
Naczynie do wody to
Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?
Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?
W trakcie przygotowań do organizacji przyjęcia okolicznościowego w hotelu, ważne jest, aby ustalić z klientem
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel o wysokim standardzie, gdy gości jest niewielu?