Pytanie 1
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Przy sporządzaniu konfitur owoce powinny być
Czym jest koncentrat mleczny?
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Do kategorii magazynów niezwiązanych z żywnością należy zaliczyć magazyn
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
---|---|---|
Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Resztki talerzowe powinny być składowane
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?