Pytanie 1
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Wynik: 13/40 punktów (32,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Jakie środki ochrony osobistej powinien używać pracownik pracujący w zmywalni naczyń?
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Jakie urządzenie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz rozmrażania?
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
Rodzajem opieki nad dziećmi, który nie ma formy rodzinnej, jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oleje roślinne powinny być składowane w suchych miejscach w temperaturze
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Zabielanie to technika, która polega na
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Potrawę stworzoną w systemie cook-chill po podgrzaniu do co najmniej 70°C należy zaserwować do spożycia w ciągu
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Której czynności brakuje w przedstawionym schemacie sporządzania ciasta kruchego?
Łączenie składników ciasta | Zagniatanie ciasta | ? | Formowanie wyrobów |
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć