Pytanie 1
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |
Przedstawiony proces produkcji ilustruje etapy przygotowania
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Skuteczniejsze połączenie składników w drobiowej masie mielonej można uzyskać przez
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?
Jakiego koloru deski należy używać do krojenia ugotowanych jaj?
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?
Serowy budyń powinien być serwowany
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
Jaką fizyczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |