Pytanie 1
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
Wynik: 0/40 punktów (0,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
Receptura napoju mieszanego | |
---|---|
Surowce | Ilość |
whiskey | 63 ml |
wermut rosso | 27 ml |
angostura | 1 D |
Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy ser feta jest częścią sałatki
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż czas przechowywania kaszy pęczak.
Warunki magazynowania surowców i ich przetworów | |
---|---|
Rodzaj ziarna | Czas przechowywania |
proso | 5 miesięcy |
owies | 6 miesięcy |
jęczmień | 9 miesięcy |
gryka | 10 miesięcy |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Toksyczny związek, który gromadzi się w ziemniakach przechowywanych w niewłaściwych warunkach, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawki cielęcej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do zadań pracowników room service nie należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Skąd wywodzi się sałatka nicejska?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.
Cechy masła | Próbka nr 1 | Próbka nr 2 | Próbka nr 3 | Próbka nr 4 |
---|---|---|---|---|
barwa | jasno żółta | żółta | intensywnie żółta | niejednolita |
konsystencja | krucha | mazista | cieknąca | mazista |
zapach | mleczny | śmietankowy | orzechowy | mleczny |
smak | kwaśny | lekko kwaśny | zjełczały | lekko gorzki |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co jest kluczowe przy dekantacji wina?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym jest HACCP?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kategorię warzyw reprezentuje kalarepa?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie z wymienionych potraw przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować kawę americano, kelner powinien użyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.