Pytanie 1
Ocena organoleptyczna śmietanki 30% obejmuje analizę jej smaku, zapachu oraz
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ocena organoleptyczna śmietanki 30% obejmuje analizę jej smaku, zapachu oraz
Na podstawie zamieszczonej receptury oblicz, ile kilogramów cukru należy użyć, aby uzyskać 5 kg ciasta bezowego.
Surowce | Ilość (g) |
---|---|
cukier białka | 800 400 |
razem | 1200 |
wydajność | 1000 |
straty produkcyjne | 200 |
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
W kategorii kremów gotowanych znajduje się krem
Krem russel w temperaturze 6 stopni C może być przechowywany maksymalnie przez
Którym wymaganiom organoleptycznym powinny odpowiadać drożdże prasowane wykorzystywane w produkcji wyrobów cukierniczych?
Cechy/ wymagania organoleptyczne | |||
---|---|---|---|
Barwa | Smak i zapach | Konsystencja | |
A. | brunatna | charakterystyczny | mazista |
B. | szara | lekko kwaśny | łatwo krusząca się, sucha |
C. | brązowa | octowy | mazista |
D. | kremowa | charakterystyczny | ścisła |
Croissanty wytwarzane są z ciasta
Jaki opatrunek powinien być umieszczony bezpośrednio na oczyszczonej i zdezynfekowanej ranie?
Który wyrób cukierniczy produkowany jest zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Surowce | Ilość [g] |
---|---|
ser twarogowy tłusty | 600 |
cukier | 200 |
jajo (8 sztuk) | 400 |
masło | 130 |
mąka ziemniaczana | 60 |
kasza manna | 60 |
proszek do pieczenia | 15 |
skórka pomarańczowa | 40 |
rodzynki | 30 |
esencja pomarańczowa | 1 |
tłuszcz do formy | 20 |
bułka tarta | 10 |
Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.
Podaj idealny zakres temperatur do smażenia pączków?
Temperatura przechowywania jaj kurzych nie powinna przekraczać
Jaką cechę ocenia się w pierwszej kolejności podczas przeprowadzania oceny organoleptycznej piernika?
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe po przygotowaniu należy
Przy ocenie organoleptycznej śmietanki kremowej warto zbadać
Aby wyprodukować wodną pomadę, poza cukrem i wodą, co jeszcze powinno zostać użyte?
Który z podanych węglowodanów wykazuje najwyższy poziom słodkości?
Agar to substancja żelująca otrzymywana z
Ciastka korpusowe, które są gotowe do wysyłki, powinny być zapakowane
Na podstawie zamieszczonej receptury na 1000 g gotowego wyrobu oblicz, ile mąki i spirytusu należy przygotować do sporządzenia 4 kg ciasta zbijanego.
Surowce | Ilość w g/ml |
---|---|
mąka pszenna typ 500 | 600 |
żółtka | 240 |
jaja całe | 100 |
śmietana 18% | 200 |
spirytus | 20 |
sól | 2 |
Bakalie powinny być przygotowane do użycia w produkcji keksu poprzez
Masa deserowa, która powstaje z mielonych migdałów oraz pudru cukrowego, używana do oblewania tortów i tworzenia figurek to
Obniżenie poziomu wilgoci w nasionach sezamu oraz nadanie im atrakcyjnego smaku i aromatu odbywa się w trakcie
Wielowarstwowość, indywidualne komory powietrzne oraz dobrze związany tłuszcz to charakterystyka ciast
Co jest przyczyną powstania zakalca w babce biszkoptowo-tłuszczowej?
Korzystając z podanej receptury oblicz, ile drożdży można maksymalnie użyć do wyprodukowania 100 croissantów.
Składniki | J.m. | Ilość na 20 sztuk |
---|---|---|
Mąka typ 450 | kg | 0,500 |
Sól | kg | 0,010 |
Cukier | kg | 0,050 |
Drożdże | kg | 0,015-0,020 |
Jajka | szt. | ½ |
Mleko | l. | 0,300 |
Tłuszcz do wałkowania | kg | 0,250 |
Co należy uczynić, gdy po przesiewaniu mąki na sicie zauważono wołki zbożowe?
Jakiego półproduktu używa się do wytwarzania drożdżówek z nadzieniem?
Które ciasto należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Surowce | Ilość |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Tłuszcz | 200 g |
Cukier puder | 100 g |
Żółtko | 3 szt. |
Sól | szczypta |
Który ze składników używanych w produkcji piernika powinien być kontrolowany ze względu na potencjalne zagrożenie chemiczne?
Produkt można zakwalifikować jako słodycz trwałą, jeśli jego kluczowe właściwości fizykochemiczne pozostają niezmienne podczas przechowywania w odpowiednich warunkach przez co najmniej
Zalewanie mąki pszennej przygotowanej ma miejsce w trakcie produkcji
Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy
Jakie składniki, oprócz masy serowej, są używane w produkcji sernika krakowskiego?
Jakie urządzenia należy użyć do wytworzenia masy serowej?
Jakie składniki powinny być użyte do dekoracji eklerków?
Ocena organoleptyczna świeżych drożdży prasowanych polega na analizie ich zapachu, smaku, konsystencji oraz przełomu i
Pracownik piekarni z ropiejącymi ranami na dłoniach
Dokumentem potwierdzającym przekazanie towaru z magazynu surowców do działu produkcji jest
Uszkodzenie przycisku odpowiedzialnego za wyłączenie zasilania wałkownicy może prowadzić do